ENGLISH

Aktuelni projekti i akcije:


BiH brothers, BiH sisters

Udruženje Nova Generacija, je uz finansijsku podršku USA ambasade, Sarajevo započelo sa realizacijom projekta "BiH brothers, BiH sisters" kao podrška našem dugogodišnjem projektu “Stariji brat, starija sestra”. Projekt direktno obrađuje jednu od najvećih prepreka pozitivnim međuetničkim odnosima, a koja se tiče segregacije onih koji su “različiti” u svojim lokalnim zajednicama širom BiH. Volonteri iz Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle koji su dio Mreže “Stariji brat, starija sestra” će posjetiti Banja Luku i zajedno sa svojim kolegama volonterima iz Banja Luka proći edukaciju i održati kreativne radionice u cilju unapređenja svog znanja i vještina za bolje razumjevanje multietničkog suživota u BiH. Takođe jedan od ciljeva projekta je da svoja iskustva prenesu na djecu koja su uključena u SBSS projekat.


Regionalno istraživanje o prevenciji fenomena djece ulice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori

U okviru Regionalne mreže za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici uz podršku Save the Children-a održaće se regionalno istraživanje o prevenciji fenomena djece ulice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Istraživanje će realizovati 6 organizacija članica Regionalne mreže tokom juna i jula 2016. a Nova generacija koja vodi sekretarijat Regionalne mreže tokom istraživanja biće tehnička podrška kako bi realizacija samog istraživanja protekla što kvalitetnije. Istraživanje se realizuje u cilju identifikacije trenutne situacije s kojom se djeca uključena u život i/ili rad na ulici i djeca u riziku susreću u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Regionalno istraživanje treba da obezbijedi sveobuhvatnu analizu karakteristika, prirode i posljedica fenomena „Djeca u pokretu“, upotpunjeno mapiranjem servisa i programa dostupnim za djecu ulice i djecu u riziku, te da se definišu preporuka vladama na lokalnom i nacionalnom nivou za unaprjeđenje položaja ove marginalizirane kategorije.


Humanitarna akcija "Kad malo znači mnogo"

Humanitarna akcija „Kad malo znači mnogo“ pokrenuta je s ciljem prikupljanja materijalnih i finansijskih sredstava za podršku rada Dnevnog centra za djecu žrtve porodičnog nasilja, Dnevnog centra za djecu ulice, kao i planirane Sigurne kuće za djecu žrtve seksualnog zlostavljanja.

Djeca koja dolaze u Dnevne centre su mahom iz porodica niskog ili nižeg socio-ekonomskog statusa, tako da žive u uslovima koji su jedva dovoljni da zadovolje osnovne egzistencijalne potrebe. Usljed toga, njihove porodice im (u najvećem broju slučajeva) ne mogu obezbijediti optimalne higijenske uslove, adekvatan školski pribor, knjige za školu, odjeću, obuću... Takođe, na spratu kuće u kojoj se Dnevni centri nalaze, nalazi se prostor potkrovlja koji još nije adaptiran, a koji je predviđen za dječiju spavaonu, te su sve donacije u vidu građevinskih materijala za opremanje potkrovlja (krovna izolacija, podna izolacija, laminat, pločice, oprema za wc...), kreveta neophodnih za spavaone (planirano 8-10 kreveta) i ostalog, DOBRODOŠLE I POTREBNE!

Više informacija o humanitarnoj akciji možete pročitati ovdje.

"Stariji brat, starija sestra"

Unija studenata socijalnog rada je 2002. godine pokrenula projekat “Stariji brat, starija sestra”, podstaknuta važnošću pitanja djece bez roditeljskog staranja i činjenicom da veliki broj djece u domovima ispoljava različite psihosocijalne probleme, što otežava njihovu adaptaciju, uspjeh u školovanju profesionalno osposobljavanje i uspostavljanje odgovarajućih socijalnih odnosa kao pripreme za samostalan život. Tada nismo ni sanjali koliki značaj i uticaj će ovaj projekat imati na živote mališana u Dječijem Domu "Rada Vranješević" u Banjoj Luci, koji je naš partner na ovom projektu. Ova ista grupa mladih ljudi je kasnije osnovala Udruženje “Nova generacija”. Navedeni program traje i danas.

Iskustvo jedne učesnice u projektu:
Zovem se Biljana. Student sam četvrte godine socijalnog rada. Uključena sam u projekat "Stariji brat-Starija sestra" od 2003. godine. Ovaj projekat se realizuje po principu po kome svaki student ima "svoje dijete" o kome vodi računa na taj način što sa njim provodi određeno vrijeme koje organizuje prema mogućnostima. Trudi se da djetetu pokaze ljepši dio stvarnosti, uz nastojanje da mu odvuče pažnju iz doma, škole i nekih drugih svakodnevnih stvari. Djeca, sa kojima studenti provode vrijeme, su iz doma za djecu bez roditeljskog staranja. Kada ih pogledate prvi put i vidite njihova bezbrižna i nasmijana lica pomislili biste da nema nikakve razlike izmedu njih i ove "druge" i "naše" djece. Ali, ima. Ovoj djeci sudbina nije bila naklonjena. Nije im podarila da odrastaju u svojoj porodici, da osjete roditeljsku, bratsku, sestrinsku ljubav, a zna se da je porodica najveće blago ovog svijeta. Nije im sudbina dala bezbrižno djetinstvo, osmijeh na licu ljubav, jer su ta djeca napuštena. I ona to uvijek imaju u vidu, čak i onda kada se trude da to osjećanje napuštenosti potisnu pričama o srećnoj porodici, koja je negdje daleko i kojoj će se oni pridružiti, "samo da malo porastu".

Šta drugi kažu o projektu?

O LEPOTI DRUŽENJA I ODRASTANJA - Prof. dr Ivan Vidanović

Živeti u sopstvenoj porodici, a posebno imati brata ili sestru, želja je svakog deteta. Međutim, zbog različitih životnih okolnosti, jedan broj dece, za kraće ili duže vreme, mora živeti odvojeno od svojih porodica.
Službe socijalne zaštite štite ugroženu decu tako što im pronalaze »hraniteljsku porodicu« ili ih smeštaju u neki od dečjih domova. Na taj način njima se pruža zdravstvena i socijalna zaštita, kao i mogućnost da rastu i razvijaju se kao sva ostala deca – njihovi vršnjaci.
U domskim uslovima postoje mnoge interesantne i zanimljive aktivnosti. Ipak, često deca požele i druženje sa osobama van doma, posebno sa mladićima i devojkama starijim od njih, koji će im biti ne samo drugovi već i uzori u životu kakvi im često nedostaju.
Dosadašanja iskustva su pokazala da je to moguće ostvariti i da se emotivni život dece u domovima može poboljšati druženjem sa osobama koji dobrovoljno prihvataju da deo svog vremena provode sa decom u različitim aktivnostima.
To je širom sveta poznati program »Stariji brat – starija sestra«.

U našoj zemlji ovaj program realizuje se već nekoliko godina i u njemu učestvuju deca iz različitih domova i odrasli volonteri, najviše studenti: socijalnog rada, psihologije, medicinine i defektologije.
Pre realizacije programa organizuje se posebna stručna priprema volontera. Nakon pripreme i međusobnog upoznavanja deca sama biraju svog starijeg brata ili sestru sa kojim će provesti najamanje jednu ili dve godine.
Deca sa svojim starijim bratom ili sestrom započinju različite načine druženja:
- odlaze u bioskop, pozorište, na koncerte
- organizuju zajedničke izlete kao i posete zoološkom vrtu
- organizuju različite sportske aktivnosti za koje ispolje interesovanje
- problemi učenja i uspeha u školi sastavni su deo života i druženja

Ovakav kreativan rad, donosi obostrano zadovoljstvo: deci, jer im obogaćuje životno okruženje i daje nadu da nisu napuštena, dok studenti dobijaju znanje i iskustvo koje im nijedan fakultet ili škola ne mogu dati.
Kao što standardi programa predviđaju, druženje dece sa svojim starijim bratom ili sestrom, formalno, posle nekog vremena - prestaje. Međutim, uspostavljene emotivne veze nikada se ne prekidaju i traju celog života.
Zato se program »Stariji brat – starija sestra« svake godine obnavlja, za novu decu i nove volontere.

Jer život se ne vraća, niti se zaustavlja!

Dokumentarni film Subotom imam brata
U produkciji D&S pozorišta mladih snimljen je dokumetarni film Subotom imam brata. Film traje sedam minuta i opisuje odnos Maše, djevojke koja studira socijalni rad, a prati i podržava dječaka čiji je nadimak Krofna kroz projekat „Stariji brat – starija sestra”. Film možete pogledati ovdje.

Razvoj mreže projekta "Stariji brat, starija sestra"

Proljeća 2005. godine u neformalnom susretu direktorice Udruge „Narko NE!” iz Sarajeva, sestre Magdalene Schildknecht i predsjednika našeg udruženja Arula Bojana, javila se ideja o saradnji na projektu „Stariji brat – starija sestra”.
Iste godine, sestra Magdalena je, sa grupom saradnika, pokrenula projekat u Sarajevu. Dvije godine kasnije, 2007. godine, u organizaciji „Narko Ne”, organizovana je Prva regionalna konferencija „Stariji brat – starija sestra” u Sarajevu, a u novembru 2008. godine i Druga regionalna konferencija u organizaciji “Nove generacije”, što je ujedno bila i proslava pet godina uspješne realizacije ovog sjajnog programa.
Ova dva udruženja, podržana od švajcarske nevladine organizacije Renovabis, tokom 2008. godine aktivno su radila na misiji, viziji i standardizaciji Programa, sa ciljem repliciranja ovih humanih aktivnosti i na ostale lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.
Tokom 2009. godine održan je niz sastanaka sa potencijalnim partnerima Mreže „Stariji brat – starija sestra”, a od 2010. godine Mreža funkcioniše u punom kapacitetu i to u čak šest gradova Bosne i Hercegovine. Mreža je otvorena za nove članice, a još uvijek se radi na njenom razvoju. Trenutno smo u fazi izrade standarda Mreže “Stariji brat, starija sestra”, a uskoro počinjemo i sa izradom akcionog plana.

Politika, pravilnici i procedure

Realizovani projekti i akcije